Over mij -
Ellen van Dalen

Interview door: I LIVE GREEN:

“Een groen leven ziet er voor iedereen anders uit. Dit keer vroegen we het aan Ellen van Dalen (58), afkomstig uit een ondernemersfamilie. Ellen runt een eigen biologische winkel ‘Natuurlijk Gezond’. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie op een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met haar klanten: “Goed eten als je moet werken is een belangrijk combinatie, die al door mijn grootouders verteld werd. Toen ik erachter kwam dat er steeds meer geknoeid werd met ons voedsel (met toestemming van de overheid), begon ik mijn eigen winkel met biologische producten.” Als gastblogger op Live Green Magazine deelt Ellen graag haar passie en kennis van de biologische landbouw en haar producten met jou.”

Natuurlijk Gezond

Mijn ouders hadden mij voorbereid om hun groente- en fruitzaak over te nemen (uit vrije wil). Maar ik koos een andere weg. Ik weet nu dat ik deze weg heb moeten gaan om te zijn wie ik nu ben. Toen mijn ouders de zaak in de jaren ’60 van mijn grootouders overnamen, waren gesneden groenten in opkomst. Terwijl de machines in de winkel het werk deden, aten wij zelf altijd onze handgesneden groenten. Dat smaakte toch écht lekkerder. En ook héél belangrijk, vitamines gaan verloren zodra er licht bij komt. Veel mensen denken dat ze gezond eten. Maar bij voorgesneden groenten is daar weinig van overgebleven. Toen ik tot de ontdekking kwam dat er steeds meer geknoeid werd met ons eten, zonder dat je dat als consument in de gaten had, besloot ik mijn eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond te openen. Het is mijn missie om mensen bewust te maken hoe natuurlijk gegroeide groenten en fruit nog echt horen te smaken. Zoals het ooit was.

Gezond Leven

Thuis aten wij elke dag, 7 dagen per week, verse groenten en fruit. Mijn moeder kookte altijd 2x per dag, terwijl ze toch samen een drukke eigen winkel runden. Geen tijd om verse groenten te bereiden is voor mij dus geen optie. Nog belangrijker: ik zie het als de basis van ons bestaan, onze fundering. Zonder goede fundering kun je metselen wat je wil, maar blijft het tobben. Naast verse groenten en fruit verkoop ik bewust gekozen aanverwant voedsel. In potjes of verantwoord blik, zonder chemische ingrediënten, suiker of andere chemisch-synthetische additieven. Deze zijn van merken die niet zijn gezwicht voor de harde eisen van gewone supermarkten. Mijn keuze lijkt beperkt, maar eigenlijk heb je niet veel meer nodig. Bovendien zitten er in bepaalde biologische producten toch ook chemische ingrediënten die voor mij niet onder bio vallen.

Ultiem geluk

Ik voel mij het gelukkigst als ik mijn eigen weg volg. Dus niet, zoals eigenlijk al begonnen in mijn kinderjaren op school, mensen volgen die luidruchtig zijn maar, eigenlijk niets zeggen. Dat begreep ik al nooit. Als ik zo leef, is het leven eigenlijk heel simpel en ervaar ik het grootste geluk.

Grootste angst

Ik vrees voor de enorme invloed die de voedselindustrie heeft op ons. En op de overheid. Ons basisvoedsel wordt steeds weer bedreigd. Daar moeten we alert op zijn. Er zijn altijd mensen die er ten koste van alles veel geld aan willen verdienen, zoals Monsanto die patent wilde aanvragen op zaden. Dat zou betekenen dat onze groenten voor veel mensen onbetaalbaar zouden worden. Ik begrijp al niet dat mensen op dit idee komen! Ook wordt er op alle uren van de dag op mensen ingepraat. En als je het maar genoeg hoort, dan ga je er op een gegeven moment in geloven.

Voor een groen leven hoef je niets te laten: de natuur laat je gratis genieten van haar schoonheid. Als je dat hebt ontdek, ben je een rijk mens.

I Live Green

Voor mij ziet een ideaal groen leven er heel simpel uit: dat alles weer is zoals het ooit voor ieder levend wezen bestemd was. Voor mij is de aarde ooit zo ontstaan dat alles met elkaar in verbinding stond en wij als levende wezens (mens, dier en planten) alles gratis konden gebruiken: de natuurlijke kringloop van de natuur. Die probeert de mens steeds weer op een chemische manier na te bootsen. Niet voor onze gezondheid, maar voor geld. Wat heb je aan geld als je niet in gezondheid kan leven? Dat wordt vergeten. Groen leven heeft niet met goedkoop of duur te maken, maar met prioriteiten stellen. Wat vind je voor jezelf en de dierbaren om je heen belangrijk? Is dat iedere dag normaal eten (zo simpel is het) of kies je voor materiële zaken? Kies voor jezelf, denk zelf na en maak je eigen keuzes. Voor een groen leven hoef je niets te laten: de natuur laat je gratis genieten van haar schoonheid. Als je dat hebt ontdek, ben je een rijk mens.

Levensmotto

Laat je niet gek maken door de maatschappij. Luister naar jezelf, niemand weet beter dan jijzelf wat goed voor je is.

Elke derde week van de maand lees je een blog van Ellen op I Live Green Magazine. Houd de site dus goed in de gaten.